Cum ar putea oamenii să evolueze într-o specie nouă: Ar putea primii „marțieni” să fie o nouă specie de om? Ce spun cercetătorii

de: Ozana Mazilu
30 11. 2023

A fost odată ca niciodată, în urmă cu aproximativ 300.000 de ani, numeroase specii umane cutreierau Pământul. S-au intersectat adesea, s-au amestecat. În cele din urmă, doar o singură specie a prevalat: Homo sapiens.

Pe lângă amenințarea nucleară și pandemia globală, această singură specie a făcut o treabă destul de bună în a rămâne maimuța de vârf a planetei. S-ar putea să nu fie sfârșitul poveștii, totuși. Cu schimbări monumentale ale civilizației noastre la orizont, este posibil ca Homo sapiens să evolueze în mai multe specii diferite, creând din nou o lume (sau chiar galaxie) cu mai mulți hominini.

De la începuturi

Acum stăm în apartamente încălzite și ne uităm la dispozitive electronice toată ziua, este prea ușor să credem că am scăpat de limitele lumii naturale și că nu mai suntem supuși presiunilor evoluției. Cu toate acestea, suntem încă într-un proces constant de evoluție.

„Selecția naturală este încă aici. Încă nu a dispărut. Încă funcționează”, a declarat pentru IFLScience Scott Solomon, biolog evoluționist la Universitatea Rice și autor al cărții Future Humans: Inside the Science of Our Continuing Evolution.

Un exemplu este capacitatea simplă de a bea lapte. Această capacitate de a descompune lactoza a evoluat doar în ultimii 10.000 de ani, de la apariția agriculturii, când oamenii au început să crească animalele și să bea laptele. În unele părți ale lumii, cum ar fi Europa, băutul de lapte a apărut doar cu 5.000 de ani în urmă.

„Dacă o trăsătură bazată genetic, cum ar fi culoarea părului, devine mai comună sau mai puțin comună de la o generație la alta, atunci aceasta este considerată o schimbare evolutivă”, a adăugat Solomon.

Schimbări evolutive ca aceasta se pot acumula într-o populație pe o perioadă lungă de timp și, în cele din urmă, pot duce la apariția unei noi specii.

Vezi și: Omenirea mai are de așteptat până să colonizeze Marte: de ce viața pe planeta vecină ar fi aproape imposibilă

Oamenii de știință numesc acest lucru un proces complex care se poate întâmpla printr-o varietate de mijloace. Poate că cel mai ușor de imaginat este speciația alopatrică, prin care o populație se împarte în două populații izolate geografic, care nu mai pot face schimb de gene între ele. Imaginează-ți că un râu împarte brusc o insulă în două jumătăți, împărțind creaturile sale native care locuiesc pe pământ în două populații. Nordul insulei este mai muntos și mai sterp, în timp ce sudul este plat și acoperit de copaci. Este un pariu sigur că, în timp, cele două populații separate vor evolua în adaptări diferite pentru a se potrivi celor două medii. Având suficiente schimbări, poate că acestea s-ar putea diviza în două specii.

Ar putea evolua o nouă specie de oameni?

La fel ca scindarea în arborele genealogic al marilor maimuțe, ar putea Homo sapiens să sufere o divergență similară? În multe privințe, secolul 21 a făcut acest scenariu mai puțin probabil, dar a deschis simultan mai multe oportunități acolo unde ar putea fi posibile lucruri nebunești.

De-a lungul istoriei noastre, oamenii au migrat în mod obișnuit în locații îndepărtate, traversând câmpii de gheață, câmpuri de lavă, oceane și munți pentru a-și face „cumpărături” într-o parte a lumii izolată. În ciuda acestui fapt, nicio specie umană nouă nu a evoluat cel puțin în ultimii 300.000 de ani.

Solomon a explicat: „O posibilă explicație este că nu a fost suficient timp pentru a face asta. Nu au fost izolați suficient de mult. Un alt răspuns posibil este că au fost izolați, dar poate nu complet izolați”.

„Azi se întâmplă contrariul. Dacă ceva, ne îndepărtăm de un scenariu de speciație, ne îndreptăm spre o mai mult omogenizare a speciei umane”, a adăugat el.

„Astăzi, există mai multe interacțiuni între populațiile umane decât oricând în istoria omenirii. Este atât de ușor să te miști pe planetă, în esență nu există grupuri umane adevărate izolate. Poate doar câteva grupuri indigene care sunt „necontactate”, dar acestea sunt un număr foarte, foarte mic de indivizi”, a remarcat Solomon.

Vezi și: Cum am putea respira pe Marte, datorită inteligenței artificiale chinezești. Ce este AI Chemist, cum ajută

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că speciația umană viitoare este imposibilă. Alături de inteligența artificială și interfețele om-calculator, editarea genelor va deveni una dintre tehnologiile definitorii ale secolului 21. Cu ajutorul CRISPR-Cas9 și a altor tehnologii genetice, am putea avea în curând stăpânirea completă a genomului nostru, tăind și lipind bucăți de ADN după bunul plac.

Primii marțieni, oameni

Dacă este mânuită de oameni care nu au învățat nicio lecție din Brave New World, această abilitate asemănătoare lui Dumnezeu ar putea deveni o forță suficient de puternică pentru a forța oamenii să urmeze diferite căi evolutive.

La fel ca multe dintre poveștile SF care se amestecă cu aceste idei, ar putea fi un drum foarte sumbru de parcurs. Imaginează-ți un scenariu în care editarea genelor ar putea elimina toate bolile, ar putea impregna creierul cu superinteligență și ar putea forma corpul unui semizeu – dar e disponibilă doar pentru cei bogați și uber-privilegiați.

„Editarea genelor CRISPR sau o altă tehnologie similară de editare a genelor ar putea fi făcută unor indivizi și nu altora și ar putea crea un sistem cu două niveluri în care oamenii modificați genetic nu pot face schimb de gene cu oamenii nealterați”, a spus expertul.

„Au existat o mulțime de science fiction care a explorat aceste tipuri de scenarii, dar acum această tehnologie există”, a adăugat Solomon.

Un alt scenariu (care este vag mai puțin distopic) ar fi perspectiva colonizării altor părți ale sistemului solar și nu numai. Oamenii sunt profund interconectați pe Pământ și este greu de imaginat un factor geografic care ar putea împărți oamenii în două populații expuse la presiuni evolutive foarte diferite.

Cu toate acestea, colonizarea altor planete ar putea fi acest catalizator: „Celălalt scenariu despre cum am putea evolua în noi specii umane este dacă părăsim Pământul. Dacă există așezări, să spunem pe Marte, acesta este un scenariu cu adevărat interesant de explorat”, a explicat Solomon.

Vezi și: Soluția bizară a oamenilor de știință, ca să trăim pe Marte: cum vom locui în cartofi pe Planeta Roșie

Ar fi dificil să se prezică cu exactitate modul în care aceste condiții extraterestre ar putea influența evoluția umană, dar este evident că Homo sapiens care trăiește pe Marte va fi supus unei serii de presiuni evolutive nemaivăzute până acum: diete diferite, atmosfere diferite, vieți de zi cu zi diferite și diferite setari sociale. Având suficient timp și separare de indivizii legați de Pământ, aceste schimbări au posibilitatea de a se aduna și de a crea o nouă specie.